SŁODKI DZIEŃ CHŁOPAKA

Galeria zdjęć: [zobacz zdjęcia]

W piątek, 29 września 2017 roku uczniowie klasy IIIa wraz z wychowawczynią Elżbietą Zakrzewską z okazji Dnia Chłopaka wybrali się do Zamojskiej Manufaktury Słodyczy. Okazało się, że w tej „małej fabryce” linią produkcyjną są ludzkie ręce. Pracownice zapoznały dzieci z cyklem pracy i pokazały wszystkie etapy tworzenia słodyczy od płynnego karmelu do cukierka. Kolejną atrakcją było samodzielne wykonanie lizaka. Satysfakcja była ogromna. Na zakończenie wizyty nastąpiła degustacja słodkości. Każdy uczeń otrzymał od firmy torebkę kolorowych cukierków. To była wspaniała przygoda.

W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na Rynku Wielkim, aby zobaczyć piękną wystawę grzybów. Oglądaliśmy wiele gatunków grzybów jadalnych i trujących. Panie z Państwowej Inspekcji Sanitarnej zapoznały dzieci z podstawowymi zasadami bezpiecznego grzybobrania. To była pouczająca lekcja z edukacji przyrodniczej.

Tekst i zdjęcia: Elżbieta Zakrzewska